Teman Blogger

Isnin, 1 Februari 2010

Perbezaan Antara TV LCD dan TV Plasma?

Dari segi luaran memang kita tertipu apabila melihat TV LCD dan TV Plasma. Kedua-dua jenis TV ini rata dan tipis tetapi ianya menggunakan teknologi yang berbeza dalam usaha untuk memberikan hasil yang sama.


TV Plasma

Teknologi TV plasma pada asasnya adalah berdasarkan kepada mentol lampu neon. Skrin itu sendiri terdiri daripada sel-sel. Di dalam setiap sel, dua panel kaca dipisahkan oleh celah sempit di mana gas neon-xenon disuntikkan dan ditutup dalam bentuk plasma semasa proses pengeluaran. Gas ini akan dicaskan secara elektrik pada sela tertentu apabila TV Plasma ini sedang digunakan. Gas bercas tadi kemudian mengetuk phosphor merah, hijau, dan biru , sehingga mencipta sebuah gambar televisyen. Setiap kumpulan phosphor merah, hijau, dan biru ini disebut pixel (elemen gambar). 


TV LCD

TV LCD pula menggunakan teknologi yang berbeza. Secara umumnya panel LCD dibuat daripada dua lapisan bahan telus, yang mana terpolarisasi dan dilekatkan antara satu sama lain. Salah satu lapisan disalut dengan polimer khas yang memegang setiap individu hablur cecair. Tenaga elektrik kemudian dialirkan melalui setiap individu hablur yang mana membenarkan kristal untuk meneluskan atau menyekat cahaya bagi membentuk imej. Kristal LCD tidak menghasilkan cahaya mereka sendiri, jadi sumber cahaya luaran, seperti mentol lampu neon diperlukan supaya imej yang dicipta oleh LCD tadi dapat di lihat oleh penonton. 

Tidak seperti TV CRT dan TV plasma, disebabkan tiada phosphor yang menyala, kurang tenaga yang diperlukan untuk operasi dan sumber cahaya dalam TV LCD menghasilkan kepanasan yang kurang berbanding TV plasma atau TV tradisional. Juga, kerana sifat teknologi LCD, tiada radiasi yang dipancarkan dari skrin itu sendiri.


7 ulasan:

  1. Yang ini susah nak cakap. Bergantung kepada individu. Tapi untuk panduan boleh baca lanjut kat sini http://http://www.lcdtvbuyingguide.com/lcdtv-plasmavslcd.shtml

    BalasPadam
  2. Dari segi luaran kita tidak tertipu, sebenarnya teknologi untuk memudahkan kita dalam setiap kerja. Perbezaannya ialah Crt adalah tv yang terlalu berat sebelum keluarnya tv plasma dan LCD yang lebih flexibel dan mudah. Plasma dan LCD dapat mengurangkan spare di setiap ruang dirumah kita. contoh lebih kurang serupa komputer yang besar hingga sekecil seperti i-pad atau pun i-phone...anyway anda tidak menceritakan apa itu tv CRT.

    BalasPadam
  3. Kalau dlm bahasa yg lbh mudah kita faham,apa beza TV LCD dan TV Plasma?saya x faham bahasa IT ni

    BalasPadam
  4. Perbezaan paling nyata adalah;

    LCD
    Idea asas adalah menggunakan elektrod untuk mengawal molekul Kristal cecair diantara dua lapisan lut sinar (pixel) sekaligus dapat mengurangkan cahaya yang menembusi pixel ini. Dengan mengawal setiap bukaan Kristal cecair dalam setiap pixel, cahaya dibenarkan tembus dalam kuantiti yang berbeza-beza untuk menerangi pixel dan menghasilkan pelbagai warna.

    Plasma
    Idea asas paparan TV plasma adalah untuk menerangkan lampu neon kecil berwarna untuk membentuk imej. Setiap pixel terdiri daripada tiga lampu neon -lampu merah, lampu hijau dan biru. Sama seperti TV CRT yang lama, paparan plasma menggunakan keamatan cahaya yang berbeza untuk menghasilkan pelbagai warna.

    Perbezaan lain lebih kurang cam gini;
    TV LCD
    Lebih nipis
    Lebih ringan
    Kurang panas
    Gambar dari angle depan bagus dari sisi kurang jelas macam screen komputer tu.

    TV Plasma
    Tebal sikit dari LCD
    Panas dan kuat makan current
    Screen Kaca
    Gambar dari semua angle ok

    BalasPadam
  5. beli pakai n tahu... from man mega city... aku bagi tau pun kau orang x faham jugak.

    BalasPadam
  6. ikut suka mu lah nak pilih hok mano pun, yang penting puah hati maaaa....

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Masa Itu Emas

MALAYSIA

Langgan artikel Via Email

Kirim update terbaru dari
Blog Ajak terus ke Email anda!

Delivered by FeedBurner

Hits counter

Website counter