Teman Blogger

Selasa, 22 Jun 2010

Cara Protect Blog Anda

Protect yang dimaksudkan adalah untuk elak orang copy artikel dari blog kita. Ini salah satu cara je. Ada banyak lagi cara lain. Tapi bagi mereka yang mahir banyak cara dia orang boleh buat untuk copy artikel tu. 

Kaedah ni akan menyebabkan butang tetikus sebelah kanan apabila di klik tak keluar menu cut and paste. Saya dah cuba rasanya ok berkesan juga, tapi saya tak boleh guna nanti anda semua tak boleh copy pulak kod yang saya berikan kat blog ini.

Caranya begini;
  • Mula-mula Login blog anda
  • Klik Design
  • Pilih Template --> Edit HTML
  • Cari kod <Body> dan gantikan dengan kod dibawah:
<body onmousedown="return false" oncontextmenu="return false" onselectstart="return false">

Akhir sekali klik save setting.
Semoga membantu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Masa Itu Emas

MALAYSIA

Langgan artikel Via Email

Kirim update terbaru dari
Blog Ajak terus ke Email anda!

Delivered by FeedBurner

Hits counter

Website counter