Teman Blogger

Selasa, 19 Mac 2013

Sejarah Quality Circle


Hari ini hari ketiga training Quality Circle. Ini lebih kepada refreshment training sebenarnya. Perasaan rasa macam2, pening ada, bosan ada, kelakar ada, kiranya macam2 adalah. Maklumlah kerja banyak, kena pergi training pulak tu. Anyway just nak share sikit tentang Quality Circle ni untuk panduan bersama.

Dulunya Quality Circle (QC) ni dikenali sebagai Qualiti Control Circle (QCC), tapi sekarang ni tak lagi, perkataan “Control” telah digugurkan sebab tujuan QC ni dibentuk bukan untuk control tapi untuk buat improvement.

QC ni sebenarnya bermula daripada US bukan Jepan. Tapi selepas diperkenalkan kepada Jepan ianya telah ditiru dan ditambah baik oleh orang Jepun. Dulu Jepun apa saja dia tiru dan akhirnya berjaya menjadi sebuah negara maju. Sekarang ni Korea, China dan Taiwanpun sama kaki tiru juga dan ternyata produk dia orang ni bagus memang boleh bersaing dengan produk asalnya.

Oklah anda boleh baca lanjut tentang sejarah QC ni kat sini.

Just For Sharing.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Masa Itu Emas

MALAYSIA

Langgan artikel Via Email

Kirim update terbaru dari
Blog Ajak terus ke Email anda!

Delivered by FeedBurner

Hits counter

Website counter