Teman Blogger

Isnin, 21 Disember 2009

Cara Back-up Template

Buat back-up template atau save template kita memang penting. Manalah tau waktu tengah asyik adjust template kita tu tiba2 ada problem. Masa tu baru teringat... habis... apa2 pun nak back-up dulu.







Caranya macam ni;
  • Mula2 login masuk blogger.
  • Lepas tu... pilih Layout
  • Klik Edit HTML
  • Klik Download Full Template
  • Klik Save file
  • Klik OK
Untuk setiap Page Elements jangan lupa back-up juga. Contohnya kita ada letak Hit Counter, Banner, Welcome Note, Border dan lain2. Tapi yang ini tak payah buat selalu, sebab jarang kita buat perubahan. Cukup sekali kita buat back-up.

Caranya Begini;

  • Klik Page Elements.
  • Lihat pada bahagian Add Gadget, yang mana2 kita ada letak code HTML kena back-up.
  • Contoh, Hits counter.
  • Pada kotak Hits counter sebelah kanan, bawah klik Edit.
  • Copy Title dan paste kat Notepad
  • Copy Content dan paste kat Notepad yang sama.
  • Pada Notepad klik save.
Simpan baik2 dalam satu folder supaya lain kali kalau diperlukan kita boleh buat rujukan.

Sekian saja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Masa Itu Emas

MALAYSIA

Langgan artikel Via Email

Kirim update terbaru dari
Blog Ajak terus ke Email anda!

Delivered by FeedBurner

Hits counter

Website counter