Teman Blogger

Khamis, 10 Jun 2010

CARA TUKAR IKON ADDRESS BAR





Jika anda perhatikan pada web/blog address bar selalunya terdapat ikon. Tahukah anda yang kita boleh ubah ikon blog kita tu. Caranya mudah saja. Mula-mula kena ada ikon kita sendiri kalau tak ada, google je kat internet tu pilih satu yang anda suka. Lepas tu pastikan saiz ikon tu antara 22x22 ke 32x32 pixel. Bukan apa kalau besar sangat nanti mungkin akan memberi kesan ketika nak buka blog kita nanti. Anda boleh gunakan ikon format gif, jpg, bmp, ico atau png. Kemudian upload ikon tu ke picasaweb, photobucket atau mana-mana photo web hosting. Dah siap tu teruskan dengan langkah dibawah.

  1. Login ke blogger, pilih "Layouts --> Edit HTML.
  2. Cari kod <head>, biasanya kat atas sekali.
  3. Copy dan paste kod dibawah sebelum kod tadi.
<link href='http://lh4.ggpht.com/_wh44iRooOpo/TBBr1TjeL_I/AAAAAAAAAdE/UcLb4sm0DVw/AjakNavIconOK.gif' rel='SHORTCUT ICON'/>

Text warna biru tu merupakan alamat ikon blog saya. Tukarkan dengan alamat ikon anda.

Kemudian Save.

Itu saja, jika anda sukakan posting ini sila berikan komen anda.
Jika anda tidak tahu cara nak upload ikon anda boleh baca posting ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Masa Itu Emas

MALAYSIA

Langgan artikel Via Email

Kirim update terbaru dari
Blog Ajak terus ke Email anda!

Delivered by FeedBurner

Hits counter

Website counter