Teman Blogger

Sabtu, 28 September 2013

Cara Rotate Dokumen PDF

Bila bercakap tentang nak rotate dokumen PDF ni memang leceh sikit sebab fail PDF memang dicipta oleh Adope System. Jadi cara yang paling mudah adalah dengan menggunakan perisian Adope Acrobat XI Pro/Standard yang merupakan perisian berbayar itu sendiri. Kalau macam kita yang sekali sekala nak pakai tak payah belilah rugi je.

Berikut adalah beberapa tips yang anda boleh gunakan.
  1. Anda boleh lakukannya secara online. Anda boleh lawat Web ini Upload fail yang anda nak rotate kat situ. Pilih Angle dan klik ROTATE PDF.
  2. Waktu anda scan dokumen pastikan semua dokumen tu kedudukannya tidak bercampur antara portrait dan landscape. Jadi senang kerja, tak bercampur2, kalau nak rotate boleh upload je kat Web diatas.
  3. Kalau dokumen tu tak banyak ada dua tiga keping je, anda boleh Capture je gambar dokumen tu dan paste kat Word. Mana bahagian yang anda tak nak boleh Crop le. Kemudian convert balik guna PDF Converter.

Semoga membantu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Masa Itu Emas

MALAYSIA

Langgan artikel Via Email

Kirim update terbaru dari
Blog Ajak terus ke Email anda!

Delivered by FeedBurner

Hits counter

Website counter